Hatha Yoga / Soft Yoga / Yin Yoga

 

Hatha Yoga

Hatha yoga gaat uit van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Een yogales bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling. Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan  ieders mogelijkheden. Daarnaast in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie/mindfulness, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Soft / Stoel Yoga

Zachte vloeiende bewegingen warmen het lichaam op en bereiden je voor op de asana’s. De houdingen zijn toegankelijk én intens. Binnen je eigen grenzen oefenen, maar ook de uitdaging zoeken. Zoals bij alle Samtosa-lessen aandacht voor de adem en bewustzijn (mindful zijn) en verstilling. De les eindigt in een ontspanning en soms een meditatie. Zo ervaar je steeds meer bewustzijn van en contact met je lichaam. Dat betekent een bron van energie en vreugde waar je de hele dag uit kunt putten! Deze zachtere yogales is gedeeltelijk op de stoel en is geschikt voor iedereen. Ook voor ouderen en mensen met een beperking of blessure.

Yin Yoga

Yin yoga is een rustige, meer meditatieve vorm van yoga waarin de houdingen langer worden aangehouden (3-5 min.). De rustige vorm betekent overigens niet dat de houdingen niet intensief (kunnen) aanvoelen. Je ontspant je spieren zoveel mogelijk waardoor je het bindweefsel kunt oprekken en stimuleren. Het bindweefsel kan wat stugger en strakker zijn geworden. Dat heeft een beperkend effect op de flexibiliteit en beweeglijkheid van de gewrichten.

Door het oprekken van het bindweefsel wordt het samen met de gewrichten soepeler. Dat leidt vervolgens tot meer opening en ruimte in het lichaam, vooral rondom heupen, heiligbeen en de gehele rug. Ook worden afvalstoffen beter afgevoerd en wordt de doorstroming van energie in de energiebanen bevorderd.

In de stilte van de houdingen heb je de tijd om te luisteren naar je lichaamt, om volledig in het nu te zijn en te voelen en te accepteren wat zich aandient. Yin yoga heeft dus ook te maken met mindfulness. Als je regelmatig yin yoga doet, zul je ervaren dat je lichaam flexibeler en sterker wordt. Yin yoga is bovendien een prima tegenhanger voor het snelle en met veel prikkels gepaard gaande hedendaagse leven.