Hatha Yoga

Wat is yoga?

Yoga komt van het werkwoord yuj (juk) : verbinden, in evenwicht brengen, de eenheid.

Door het doen van yoga ervaren we ons lichaam, leren we onze adem kennen, leren we onze geest te kalmeren en zo gelijkmoediger te worden. Te leven in tevredenheid (samtosa).

Yoga is voor iedereen. Van kind tot volwassene, man of vrouw. Yoga is voor iedereen toegankelijk, voor mensen met of zonder een lichamelijke of geestelijke beperking. Ieder oefent binnen zijn eigen grenzen en onderzoekt waar in het lichaam ruimte te creëren is. Zo is yoga naast kracht en discipline ook een les in mildheid voor jezelf.

Als mens hebben we kwaliteiten en tekortkomingen, hoe brengen we de krachten en tegenkrachten in ons in balans? Hoe gaan we om met de obstakels die we tegenkomen op onze levensweg? Yoga kan een belangrijke rol spelen bij het leren kennen en beheersen van deze krachten, en ze in evenwicht brengen.plaatje yoga 1

Hatha yoga betekent kracht. De wil om een bepaalde discipline uit te voeren en vol te houden en zo onze innerlijke kracht te ontwikkelen.

Hatha Yoga les

Hatha Yoga gaat uit van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor de lessen bij Samtosa is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.

Een les Hatha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke yoga-āsana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

Daarnaast in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

 

 

 

 

Hatha Yoga

In de yogales komen krachtige lichaamshoudingen aan bod. Voorover- , achterover- en zijwaartse buigingen. Torsiedraaiingen, evenwichtshoudingen. Veel aandacht voor de rug, het bekken en de wervelkolom.

Een belangrijk aspect in de yoga is de adem. De adem in de houdingen, waardoor we ons verbinden met de houding. En de adem beter leren kennen, leren sturen, beheersen, door ademoefeningen. Ontspanningsoefeningen om bewust je lichaam te ontspannen, de geest wordt kalmer. Na een yogales ervaar je een gevoel van compleet zijn, van kalmte.